loading...
HÄST TANDVÅRD
VIKTEN AV HÄST TANDVÅRD


Riktig hästtandvård är en förutsättning för din hästs välbefinnande.
Din häst får ökat välbefinnande, tillgodogör sig sitt foder mer effektivt, presterar bättre och kan till och med få ett längre liv.

Problem i munhålan kan leda till att hästen får en nedsatt kontakt med sina kindtänder vilket medför att tuggytan minskar och hästen får svårare att mala sitt foder och tillgodogöra sig sitt foder.

De får även problem med bettet och visar detta på olika sätt, det kan vara allt ifrån att de inte vill bli tränsade, biter sig fast, vill inte ta stöd, har svårt att gå i form, sliter sig loss, gapar, är orolig i munnen vid ridning.

Hästar såväl som människor kan även ha problem med tandsten, tandköttsproblem, ömhet, tandvärk och tandlossning.
Hästar har dessutom sina egna problem som vi människor är förskonade ifrån, vargtänder, blinda vargtänder, mjölktandskappor som inte lossnar och ställer till problem för den permanenta tanden.
Eftersom hästen har en tuggapparat som maler bildas det med tiden vassa kanter på tänderna som skär in i kinden eller tungan.

Behöver alla hästar tandvård ?
Ja det kan man säga, eftersom de flesta av våra hästar lever helt eller delvis med att äta hö/ hösilage/ ensilage dvs inte betar större delen av dygnet så slits inte tänderna som naturen hade tänkt det.
Då tänderna, framförallt framtänderna slits mindre än vad de skjuter upp medför detta att med tid minskar tuggkontakten i kindtänderna. De vassa kanterna uppkommer på alla hästar med tid oavsett om deras munhåla är problemfri.
Man behöver kontrollera hästens munhåla ca 1-2 gånger om året även om man inte upplever problem då hästar även kan ha tandfrakturer orsakade av trauma ( tex spark) eller tuggat på något hårt.

Behöver unghästar tandvård ?
Ja det gör de. Även unghästen får vassa kanter. Kan vara besvärade av vargtänder, blinda vargtänder, frakturer och foderinpackningar.
Man kontrollerar även att alla tänder är som de ska och sitter där de ska. Hästen tappar/ får 24 st tänder mellan 2,5-5 år. Om en mjölktandskappa sitter kvar eller är trängd och fastnar påverkar detta både den nya tanden som är på väg upp såväl som tanden i motsatt käke.

Behöver en gammal häst som inte rids tandvård?
Ja det gör den, äldre hästar har sina egna tandproblem och behöver ofta hjälp med att behålla sin tuggförmåga. Du förlänger hästens liv med regelbunden tandvård


Behöver man kontrollera vargtänder även om man har tagit bort dem ?
Ja det kan man behöva, det kan finnas en rest kvar som irriterar eller hästen kan ha en blind vartand eller osteofyt.

Vad är en blind vargtand ?
Det är en vargtand som inte har brutit igenom tandköttet utan ligger under och orsakar ofta en oerhörd smärta om bettet kommer i kontakt.
Detta är en mycket vanlig orsak till ridbarhetsproblem.
Det kan även vara en osteofyt ( benbit) under tandköttet. Dessa kan finnas där från början eller orsakats av att hästen tex trampat av en tygel eller kraftigt ryck i kedja placerad i munnen. Det finns många orsaker men det kan liknas vid ett överben fast då placerat på eller vid sidan om lanerna under tandköttet.


Behöver en liten sällskapshäst tandvård ?
Ja det gör den, tyvärr så har våra små vänner som tex shetlandsponny och miniatyrhästar ofta mer munhåle problem. En del är genetiskt och en del kommer av just det faktum att de har så små käkar, och det i sin tur kan leda till problem.

Hur går det till ?
Man ringer och bokar en tid hos oss i smedjan. Bor du långt härifrån eller det är många i ditt stall som behöver tandvård så kan vi komma ut ( gäller ej hovslageri).
Vi arbetar nästan uteslutande på osederade hästar och det går oftast bättre än man skulle kunna tro. Om du på förhand vet om att din häst är rädd, nervös eller inte går med på att man arbetar i munnen så berätta det när du bokar tid. Vid tillfällen då vi måste sedera hästen så får du en tid då vi vet att vår veterinär är på plats. Vi sederar inte eller utför operativa ingrepp själva utan detta sker endast med hjälp av vår veterinär. Om vi ska komma ut till ditt stall är det bra om du redan har kontakt med och har förvarnat din veterinär om att ev sedering kan behövas. En del veterinärer föredrar att utföra arbetet själva och om de har några frågor så är de välkomna att kontakta oss.

Vi börjar alltid med att bekanta oss med dig och din häst och vill gärna veta om tidigare problem och ev sjukdomshistoria. Vi arbetar som sagt oftast osederat och för att kunna göra det krävs det att vi bekantar oss med din häst.
En fullständig munhåleundersökning utförs , där vi tittar både på tänder, slemhinna och käkled. Vi kontrollerar hästens förmåga att tugga och rörelsen i käken. Vi undersöker särskilt noga om det finns några vargtänder eller blinda vargtänder.
Efter munhåleundersökningen berättar vi för dig om hur din hästs munhåle status är och vad som ev behöver göras. Det kan hända att vi gör fynd som kräver att veterinär är närvarande.
Vi åtgärdar det som behövs och  ibland kan ett återbesök vara nödvändigt om det är någon större avvikelse.
Du får alltid en journal och ett tandkort som visar hur det såg ut i munhålan vid undersökningen och vad som har åtgärdats, där finns även rekomendationer om ev eftervård eller återbesök.
Vi avslutar oftast och vid behov även med att kontrollera så att hästen inte har låsningar i käke, nacke,hals eller bog. Om en häst har problem i munnen så har den även ofta låsningar eller muskelproblem i kroppen. Om du har en häst som har haft återkommande problem i käke, nacke, hals, bog eller rygg så är det en mycket bra idé att kontrollera munhålan för innan ev problem där är åtgärdade så kommer de övriga problemen att återkomma

Både Ulrika Cohn och Niclas Tykesson är utbildade hästtandtekniker


 
TECKEN PÅ ATT DIN HÄST BEHÖVER TANDVÅRD

 • TAPPAR VIKT / SVÅR ATT FÅ I HULL
 • KOLIK
 • HUVUDSKYGG
 • SVÅR ATT TRÄNSA
 • OROLIG I MUNNEN VID RIDNING
 • SLÅR MED HUVUDET
 • BITER I BETTET
 • STEGRAR VID RIDNING
 • LÄGGER HUVUDET PÅ SNED NÄR DEN ÄTER ELLER VID RIDNING
 • MATT I PÄLSEN, SEN AVFÄLLNING
 • DÅLIG ANDEDRÄKT
 • SPILLER MAT , FODERBOLLAR
 • OSMÄLT MAT, LÅNGA FIBRER I AVFÖRINGEN
 • BITMÄRKEN PÅ BETTET
 • SVÅR ATT SVÄNGA / BÖJA ELLER FÖRHÅLLA
 • ÅTERKOMMANDE LÅSNINGAR / PROBLEM I KÄKE, NACKE, HALS, BOG ELLER RYGG
 • DÅLIGT HUMÖR
 • INGET ELLER ALLTID SAMMA ANSIKTSUTTRYCK
 • SVÅR ATT FÅ KONTAKT MED