Osteopati/Fysioterapi

Osteopati, Fysioterapi, Stretching, Massage, Kiropraktik, Laser, Djupvågsbehandling


Här skulle vi kunna lägga upp vetenskapliga definitioner av vad de olika begreppen innebär, men det beskriver inte tillräckligt vad vi egentligen gör. Därför ska jag istället beskriva hur och framförallt varför vi arbetar som vi gör.

När vi arbetar med en häst så använder vi oftast alla eller nästan alla tekniker som står i titeln. Vi använder en mängd olika tekniker från en mängd olika yrken, vi använder det yrke eller teknik som vi tycker att vi behöver. Som att när man bygger ett hus behöver man många olika tekniker och verktyg, det ena är inte bättre eller mer betydelsefullt än det andra utan alla de olika behövs för att huset ska bli färdigt. Med bara en hammare, såg, skruvmejsel osv så kommer man bara en bit, men med alla verktyg som finns för husbygge så kommer huset antagligen att bli färdigt.

Att det blev så här kommer sig av min egen resa med en häst, en mycket bra häst som betedde sig konstigt och hade många problem. Ingen av de jag bad om hjälp kunde ge mig svar eller lösningar på varför han inte fungerade när han hade alla förutsättningar. Jag bestämde mig för att ta reda på svaret själ, Det ledde mig ut på en 10 år lång resa av olika utbildningar. Jag hittade alla svaren och pusslet var klart tyvärr kunde inte hästen klara av sina problem i 10 år utan efter 8 år var svaren entydiga men lösningen kom försent. Han hade fått flera kroniska problem som inte gick att lösa men hade jag haft samma kunskap 10 år tidigare hade nog historien slutat annorlunda. 

Det jag tar med mig är att om jag kan så ska jag hjälpa andra hästar och hästägare att antingen slippa problemen eller att kunna få svar. Jag kommer aldrig att glömma hur utelämnad och ensam man käner sig som hästägare när man inte får hjälp eller man bara får höra att det beror på att man inte är bra nog på att klara av sin häst. Många gånger lyssnar man inte ens på det man upplever som problem.

Att ens problem är vanligt betyder inte att det är normalt, bara att många har problem

Min erfarenhet är att de olika yrken som arbetar inom hästnäringen, hovslagare, veterinär, ET, massör, kiropraktor , tränare osv ser genom olika linser, bedömer utifrån olika perspektiv. Ofta ser och hittar man samma "problem" men man ser inte och förstår inte hur de andra yrkena ser och tänker.

Ett av de intressantaste upptäckterna genom alla mina olika yrken är att de olika yrkena ofta pratar förbi varandra trots att de egentligen pratar om samma sak fast på olika sätt, olika perspektiv.

När jag arbetar med en häst bakar jag ihop alla mina utbildningar och olika yrken till ett perspektiv. Det finns fina ord som beskriver det men det viktigaste för mig är inte vilken teknik eller yrke som behövdes ( oftast behövs en del av alla), huvudsaken är att vi löser hästens och hästägarens problem.

Jag går igenom hästen från huvud till svans och uppifrån och ner, muskler, leder, senor, ligament, nerver, hovar, tänder. Skriver ner alla mina fynd och lägger pussel, hur hänger det ihop, är det logiskt? ologiskt? kompensation? dekompensation?  Är det ok att behandla eller behöver vi gå vidare, röntgen? ultraljud? blodprov? veterinär?

Om det är ok att behandla så använder jag mig oftast av :

Laser                5%   av behandlingen

Kiropraktik       20%  av behandlingen

Stretching          5% av behandlingen

Osteopati         50% av behandlingen

Övrigt               20% av behandlingen ( massage, djupvåg, övningar för hemma, råd, osv)

Tandvård och hovslageri är egna behandlingar som ligger utanför och ibland hamnar vi i att tandvård är nödvändigt för att käke och nackproblem ska kunna lösas.

Ibland använder vi oss av ultraljud för att avgöra vad problemet är, vi ställer inga diagnoser men avgör om det är något som ligger inom ramen för våra behandligar eller inte, ibland vill vi bara se hur en käke rör sig eller vid sjukbeslag om ligament eller senor reagerar som vi tänkt på ett beslag.

En behandling tar ca 1 timme och allt som jag anser behövs ingår.


Vi arbetar naturligtvis olika med gamla, unga, skadade hästar än vi gör med en topp presterande tävlingshäst. Det varierar från rehab, återkommande behandling för ett kroniskt tillstånd eller ren prestationsoptimering eller problemlösning för en tävlingshäst där prestation uteblir. I de fallen arbetar vi även med blodprov, pulsmätning och laktatmätning.


sidan under uppbyggnad